Kako zapravo radi klima uredjaj?

Otkrivanje misterije iza spoljašnje jedinice vašeg klima uređaja privlači veliku pažnju. 

Da li ste ikada pogledali kroz prozor i primetili tu čudnu kutiju pričvršćenu sa strane vaše kuće? To je spoljna jedinica vašeg klima uređaja. On igra ključnu ulogu u hlađenju ili zagrevanju vašeg doma, ali šta zapravo radi? Hajde da otkrijemo misteriju iza ovog skrivenog dragulja.

Kako to funkcioniše?

Spoljna jedinica klima uređaja je odgovorna za prenos toplote iz unutrašnjosti vašeg doma na spoljašnji vazduh. Osnovne komponente ove jedinice su kompresor, namotaji kondenzatora i ventilator. Kompresor pumpa rashladni gas kroz niz zavojnica kako bi ohladio vazduh u vašem domu. Dok rashladno sredstvo prolazi kroz ove zavojnice, apsorbuje toplotu iznutra i oslobađa je spolja. 

Ventilator zatim pomaže da se topli vazduh odmakne od jedinice dok uvlači hladniji vazduh spolja. Ovaj proces osigurava da vaša unutrašnja temperatura ostane na ugodnom nivou tokom cele godine! 

Uobičajeni problemi kod rada klima uredjaja

Nažalost, postoje slučajevi kada se ovaj sistem može pokvariti i uzrokovati probleme vašoj spoljnoj jedinici. Tri najčešća problema uključuju nedovoljan nivo rashladnog sredstva, neusklađenost ventilatora i kontakt bakarne cevi. 

Nedovoljni nivoi rashladnog fluida mogu nastati ako postoji curenje u sistemu ili ako je previše korišćeno tokom instalacije. Neusklađenost ventilatora nastaje kada ventilator nije pravilno poravnat sa svojom osom rotacije što smanjuje njegovu efikasnost. Konačno, može doći do kontakta bakarne cevi ako dve metalne površine dođu u kontakt jedna sa drugom što može da stvori električnu iskru i ošteti druge komponente u sistemu. 

Spoljna jedinica vašeg klima uređaja igra važnu ulogu u održavanju hlađenja vašeg doma tokom ovih vrućih letnjih dana! Da biste bili sigurni da će nastaviti da radi optimalno, obavezno ga redovno proveravajte da li ima znakova habanja kao što su curenje ili neusklađenost. Ako primetite bilo kakve probleme sa svojom spoljašnjom jedinicom, obavezno pozovite stručnjaka da je odmah pogleda kako bi mogao da dijagnostikuje i reši sve potencijalne probleme pre nego što postanu veći problemi! Briga o vašoj spoljašnjoj jedinici pomoći će vam da vam bude udobno tokom cele godine!

Više objava

Zakažite uslugu našeg servisa online!